SataRekry 2022 -messujen teemana työ- ja opiskeluhyvinvointi
Työ vaikuttaa ihmisen terveyteen lukemattomin eri tavoin – jo senkin takia, että noin 73 % suomalaisista 15–64 vuotiaista on työssäkäyviä (Tilastokeskus 2021). Työ on siis iso osa monen arjen rakentumista.
Käsitteenä työhyvinvointi ei ole yksiselitteinen, vaan se on monen eri tekijän summa. Työhyvinvointi on ajasta ja kulttuurista riippuvainen. Lisäksi käsite on subjektiivinen eli se tarkoittaa eri ihmisille erilaisia asioita. Työhyvinvointiin liittyy vahvasti merkityksellisyys sekä se, että työ mahdollistaa monia asioita. Työhyvinvointi on osa työyhteisön jokapäiväistä arkea eikä se muodostu vain yksittäisistä hyvinvointikampanjoista tai -tapahtumista vaan vaatii hyvinvointiasioiden esille ottamista ja niiden omaksumista päivittäin.
Työ, joka on turvallista, terveellistä ja tuottavaa, on samalla työhyvinvointia tukevaa. Työhyvinvoinnin toteutuminen on sekä työntekijän että työnantaja vastuulla, sekä sen toteutumisen tulisi kohdistua laaja-mittaisesti esimerkiksi henkilöstöön, työympäristöön, työyhteisöön, työprosesseihin tai johtamiseen.
Myös opinnoissa jaksaminen ja menestyminen vaatii taustalle hyvinvointia. Opiskeluhyvinvointi rakentuu hyvin samankaltaisista asioista kuin työhyvinvointi, mutta päävastuu hyvinvoinnin toteutumisesta työnantajan sijaan on itse opiskelijalla. Onneksi oppilaitokset tarjoavat monenlaisia palveluita opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemiseksi kuten opinnonohjausta, kuraattoripalveluita sekä terveydenhuoltopalveluita.
Muutama vinkki, joiden avulla jokainen meistä voi voida paremmin työ- ja opiskeluarjessaan:
Palaudu riittävästi! Panosta yöuniin ja etsi omat tapasi rentoutua. Arjen kiireiden keskellä on tärkeää irtautua velvollisuuksista ja tehdä asioita, joista tulee hyvä olo ja mieli. Ulkoilu, puhelu ystävälle, koiran silittäminen tai leffan katselu voi toimia juuri sinulle.
Syö mielekkäästi, monipuolisesti ja säännöllisesti. Opettele löytämään sinulle sopivat tavat päivittäisen ruokailun toteuttamiseen. Kokonaisuus ratkaisee, joten keskity isoihin linjoihin (kuten riittävään kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöön) ja muista myös nauttia herkutteluhetkistäsi.
Liiku sopivasti! Mieti, miten sinä liikut mieluiten. Lähdetkö metsälenkille, tanssitko olohuoneessa vai punnerratko leikkipuiston kiipeilytelineessä. Sinä päätät miten, tärkeintä on, että arjessa tulee liikuttua.
Asenne ratkaisee! Se, millä fiiliksellä lähdet töihin tai aloitat opiskelupäivän, vaikuttaa jaksamiseesi.
Löydä omat tapasi nauttia arjesta ja voida hyvin :)
Porissa tammikuussa 2022 järjestettävillä rekrytointimessuilla pääsemme jatkamaan hyvinvointiteemaan liittyvistä asioista samalla, kun tuomme työnantajat ja työntekijät yhteen SataRekry-messuille!
Lähteet:
Työterveyslaitos 2021, Työhyvinvointi
Työterveyslaitos 2021, Elintavat ja hyvinvointi
Tilastokeskus 2021, Työllisten määrä